hier

Driemaands scholing: Leven Lang Leren (EN doen!)!

In oktober 2024 starten twee parallelscholingen. In juni 2024 startte ook al een nieuwe driemaands Leven Lang Leren (EN doen)! Steeds gaat het om 12 gezamenlijke scholingsdagen, en daarnaast individuele coachingstrajecten. Na een reeks van 5 eerdere scholingen wordt het vanaf 2024 wegens succes geprolongeerd met nog eens een reeks van 6 in twee jaar. Rizairis Lacroes coördineert deze scholingen, net als de 3 vorige keren. Na de 3 scholingen in 2024 volgen er dus nog 3 in 2025 (en waarvan de startdata ook al bekend zijn: resp. 29 jan, 7 mei, 17 september 2025)! Daarna zien we wel weer verder…

Voor meer achtergrond informatie over LLL: klik hier.

Ben jij klaar om een belangrijke stap in je leven te zetten? Dan is dit wellicht je kans. Wacht niet te lang met je aanmelden voor een intakegesprek, want het aantal plaatsen is beperkt….

Deze mensen gingen je begin 2024 voor, met een waar certificaat!

… En dit is de cursusgroep die in juni 2024 is gestart, nu in “The Extra Mile”!

Wat eraan vooraf ging:

In 2019 (nov 2019 – feb 2020) gaven we deze LLL-scholing voor het eerst, in de Groene Hub (zie www.groenehub.org): gericht op vorm geven aan de betekenis economie, voortbouwend op de kwartiermakersopleiding SAMENredzaam. Het boek “Loopbaanladders en Wereldbanen” van Caroline Wiedenhof en Manfred van Doorn vormde de leidraad, naast de Donut Economie van Kate Raworth. Met name voor mensen uit Zuidoost met een uitkering. Het gaat niet in de eerste plaats om ‘uit de uitkering komen’, veeleer om vanuit nieuwsgierigheid en  intrinsieke motivatie de vraag onderzoekend: ‘hoe kan ik van betekenis zijn voor mijn leefomgeving?’.  In het verslag lees je er meer over hoe dat in de eerste lichting gegaan is.

In april 2021 t/m juni 2021 startte een nieuwe groep, weer in de Groene Hub, maar deze keer onder leiding van Penny Carter. Later dat jaar startte een groep onder leiding van Rizairis Lacroes. Corona maakte dat het moeilijk was om ook te snuffelen aan werk. Lees er in het verslag meer over wat deze cursusgroep deed/heeft opgeleverd.

Gelukkig startte in september 2022 (en in 2023) weer een hele nieuwe, enthousiaste groep van 8 personen. Lees hier het verslag! Deze keer zijn zelfs twee deelnemers meteen aansluitend aan de driemaands doorgestroomd naar serieuze, betaalde banen! Zie hier een aantal van onze ‘toppers’, echte rolmodellen!

In voorjaar 2024 zijn we verhuisd van de Groene Hub naar een nieuwe, ondernemende leer-omgeving. Ons leerlokaal is nu bij The Extra Mile, een inspirerende broedplek in het nieuwste woon-werkgebied van Zuidoost, in het Hondsrugpark. We gaan voor mooie cocreaties en wederkerigheid, ook met de andere organisaties aldaar!

 

Maatwerk-Teamtraining COCREATION@WORK aug – dec 2020

Het beste van jezelf delen met anderen, maar dan nu op het niveau van een heel team! En ja, het ging om ‘het Team van de Groene Hub’, die een zelfdragende Cooperatie van en voor duurzame en sociale koplopers uit Gaasperdam wilde zijn vanaf 1 januari 2021. Een mooie en moeilijke uitdaging! Dankzij geld van Stichting DOEN konden wij als Stichting (in casu Anne Stijkel) aan de 7 kernteamleden van de Groene Hub deze mooie training aanbieden: 5 hele dagen (1 per maand) voor het hele team en tussendoor 4 individuele coachings. Zo kregen we met elkaar zicht op de gezamenlijke reis die we gaan maken in het ambitieuze project “Gebiedsgericht SLIM” (2021-2023) met vele onverwachte kansen en hobbels, en ieders individuele reis daarbinnen. We werkten aan de hand van het boekje “Stuur zelf je team” van Manfred van Doorn en Rozemarijn Dols. Wil je er meer over lezen? Klik hier.

PostHBO-COCREATION@WORK jan-april 2019

Het beste van jezelf delen met anderen. COCRATOS boodde geaccrediteerde opleiding COCREATION@WORK ook weer in 2019 aan en heeft inmiddels drie lichtingen succesvol achter de rug. DE opleiding in transitie, leiderschap en cocreatie! Deze opleiding op post-HBO niveau is korter en concreter dan haar eenjarige postdoctorale voorganger (Cocreatie & Cocreatiewetenchappen in 2004), en daarmee goed behapbaar. Het is bovenal een ontdekkingsreis in Cocreatie, om met elkaar ‘de wereld een beetje mooier te maken’. Met medewerkers van organisaties die op een kruispunt staan, of met ‘losse’ mensen (o.a. ZZP-ers) die op een kruispunt in hun leven en werk staan, het verlangen hebben om (weer) een vernieuwend (duurzaamheids-)idee te verwezenlijken en daar graag extra ‘tools’ bij gebruiken, niet alleen op inhoud, ook op houding en verhoudingen, en daarin ook graag ‘samen oplopen’ met anderen die in hun zoektocht naar zinvol leiderschap kennis willen maken met de wondere wereld van andere ZINgevers. Zie voor meer info de brochure voor jan-april 2019.

De reis in Cocreatie bouwt voort op een theoretische basis inzake bewustzijnsonderzoek en transitiekunde, met werk van Otto Scharmer, Manfred van Doorn / Caroliene Wiedenhof, Barbara Marx Hubbard, Elisabeth Sahtouris, Ken Wilber, Peter Levine, Joseph Campbell, Jan Rotmans, Jan Jonker en anderen. In de zeven cursusdagen doorlopen we zeven stappen (en daarnaast 5 individuele coachings).

lees meer

Zeven dagen, zeven stappen

1   Consciousness. Bewustzijn betekent bovenal leren in ‘de leegte betreden’.

2   Mind. Wat kan die mind ons in de weg zitten; hoe komen we bij mindfullness?

3   Travelling. Wat klinkt dat toch heerlijk, reizen. Wie kent niet dat oude spelletje: ‘ik ga op reis en ik neem mee’? Wat wij hier gaan ontdekken is: heartfullness en handfullnes. Neem vooral je hart mee, en je handen, want vuile handen maken mag, moet zelfs!

4   Letting go. Geef de kans aan een idee om te mogen groeien en rijpen, zet er niet teveel druk op, wees onthecht van het resultaat, want anders schuift je ego er veel te veel tussen. Dan ontstaat er ruimte voor essentie. Wat willen we nog meer?

5   Source. Al die doe-kracht, om te moe van te worden. Vooral in het begin – als een idee nog maar een ideetje is – gaat het om de ZIJNskwaliteit, bijvoorbeeld het ontdekken van de klankkleur van een idee. Dat is meer KUNST dan een kunstje. Leer je te openen voor de verwondering van het ‘in verwachting zijn’ van een idee. Open je voor de vraag: wat wil hier nu werkelijk gebeuren en hoe mag ik daar vorm aan geven?

6   Clinging to the past. Al die oude stemmetjes: ‘doe niet zo hoogdravend’, of: ‘je kunt het toch niet’. Ga de pijn voorbij en raak aan je plezier. Maak de stap!

7   Courage. Kruip uit je ei en GO! Misschien ook wel CO: samen met anderen, want dat is vaak leuker en dat zet ook meer zoden aan de dijk. Haal alles uit de kast aan ondernemerskwaliteiten, doorzetting etc. om je idee tot wasdom te laten komen. YES!

Een cocreatie uit de opleiding in 2015, gemaakt tijdens de ‘extended’ in Kijkduin:

cocreatie feb 2015

Na deze reis heb je een mooie toolbox vol met gereedschappen om bewust cocreator te zijn danwel facilitator te worden van cocreatieprocessen met anderen. Je kunt hierna ook een aanvullende Master volgen; maatwerk!

De opleiding staat onder verantwoordelijkheid van COCRATOS, Int. Institute for Inclusive Science. Zie www.cocratos.nl resp. www.inclusivescience.org.

De opleiding is ontwikkeld en wordt gegeven door Dr. Anne Stijkel van Compassie in Cocreatie.  Voor nadere informatie over de volgende reis: mail naar anne.stijkel@inclusivescience.org.

Sinds april 2016 hebben we vrijstelling van BTW voor de Opleiding gekregen: we zijn nu opgenomen in het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs). Ook is in april 2016 de opleiding geaccrediteerd bij KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen). Daartoe hebben wij ALGEMENE VOORWAARDEN ontwikkeld (met daarin o.a. opgenomen een klachtenprotocol en een annuleringsregeling) en een contract met student.

35A7965A-B0EC-4569-9E27-4F0694EAE838

 

Master Cocreation@Work

Na de gezamenlijke opleiding Cocreation@Work is het mogelijk om aansluitend een unieke Master te volgen aan de hand van een heel concreet project (een pilot, bv de SLOOPcoop, of het faciliteren van een cocreatietraject in je organisatie). Daarmee komt het programma dichter aan te liggen tegen de oorspronkelijke postdoc opleiding, en verdien je ook het Certificaat tot Meester in Cocreatie. Het is dan ook de bedoeling dat je een Thesis schrijft en een goede balans weet te vinden tussen vernieuwende theorie en vernieuwende praktijk. De Master valt onder de verantwoordelijkheid van COCRATOS. Zie MASTER COCREATION@Work.

Proeverij I: 9 lemniscaat sessies in 2018

Is een opleiding een brug te ver? Dan is proeven aan de ‘sfeer’ en de potentie van leiderschap, inclusiviteit en cocreatie wellicht een goeie. Op dinsdag avonden op of rond nieuwe maan. Wel graag van tevoren opgeven. Klik hier voor meer info en opgave.

Proeverij II: proeven aan duurzaam ‘anders’ organiseren

Proeven aan de potentie van leiderschap ‘van binnen uit’. Veel maatschappelijke vraagstukken worden van buiten af ‘opgelost’. Dat creëert onvoldoende betrokkenheid en veel inefficiëntie. Hoe kan het anders? Kom op 18 april 2018 een dag proeven. Lees er hier meer over.

Proeverij III: The untold story: laveren tussen laf en lef

The untold story. Leiderschap ‘van binnen uit’ betekent ook de moed hebben om onder ogen te zien waar je soms liever je ogen voor sluit en ook liever je mond over houdt. Even in een compleet andere wereld getrokken worden die bij nader inzien ook jouw en mijn wereld is? Dat is wat het nieuwste boek van Philippe Claudel (de archipel van de hond) met mij deed en doet EN uitnodigt tot delen en elkaar bemoedigen in authenticiteit. Lees er hier meer over en kom op 16 april 2019.

Kennisdeling in sociaal domein: 8 sleutels

Welzijnsorganisatie Divers uit Den Bosch vroeg COCRATOS (i.c. Anne Stijkel) eind 2017 om hulp bij het lessen trekken uit een nieuw project dat in 2016 op hun af was gekomen. Het betrof het project “More Than Refugees” rond de vraag: hoe maak je een project zelforganiserend, zo dat startsubsidie verandert in betaalde opdrachten die een passend antwoord zijn op de huidige maatschappelijke vraagstukken?  Dat leverde een paar boeiende leersessies op met de projectleiders EN een boeiende kennisdeelsessie met de andere wijkwerkers: 8 sleutels die breder toepasbaar bleken. Voor Divers smaakt dit naar meer, ze bouwen hier nu breder op voort. Benieuwd naar de sleutels? Klik hier. Ook behoefte aan zo’n leertraject rond eigen thema’s in zorg en welzijn? Mail naar anne.stijkel@inclusivescience.org/

Dolfijnen, DNA en licht talen. Een reeks van Dr. Saskia Bosman

Drie zondagen feest in Amsterdam/Gaasperdam, bij de Stichting, want als vanouds mooie bewustzijnstrainingen door Dr. Saskia Bosman, biologe! Voor het hele programma; klick hier. Als je op alle drie de zondagen intekent, dan is de 1e (de film) gratis (a 25 Euro).

  • 23 januari 2022 van 14-17 uur: Helende film met meditatie en inleiding over de helende kracht van dolfijnen en walvissen, voor onszelf en voor de Aarde
  • 27 februari 2022 van 10-17 uur: DNA zelfhealing
  • 27 maart 2022 van 10-17 uur: Licht talen en meer…

Voor opgave: ga naar de Agenda van Saskia zelf: https://inspiradiance.nl/agenda/

 

Maatwerk TRANSMUTATIEcoaching

Sommige mensen doorlopen  liever een individuele variant dan een opleiding in een groep. Dat kan. Na een intake volgt een inidividueel stappenplan, met meer of minder nadruk op theorie. De coachings worden gegeven bij Anne Stijkel, onder verantwoordelijkheid van haar bedrijf. Zie hier de tarieven.

Like of deel deze pagina!

QUOTES VAN OUD-LEERLINGEN

Cocreation@Work
(2015, post-BHO)

Mabelle: “Cocreation@work bleek voor mij een ontdekkingstocht van privé issues naar zakelijke afwegingen. Met als uitkomst de wil om mijn levens- en werkhouding echt te vernieuwen. Waarbij Anne als kritisch en compassievolle coach aan de zijlijn mij heeft aangemoedigd”
Philip: “De training is voor mij essentieel geweest om los te komen van oude ‘zekerheden’ in mijn werk. Ook heb ik door de deskundige èn persoonlijke begeleiding nieuwe stappen durven zetten in relaties in het algemeen en werk in het bijzonder”

Postdoc Cocreation and Cocreation Sciences (2004)

Thierry: “Voor mij kwam de opleiding als pure synchroniciteit, ik wist dan ook op het moment dat ik het ontdekte meteen: ‘dit ga ik doen’. Het heeft voor mij de deur geopend naar het vormgeven van mijn roeping en een nieuwe levensfase”
Saskia: “Deze opleiding heeft me veel gebracht op alle niveaus, en niet alleen kennis, maar ook persoonlijke ontwikkeling”
Gerwin: “In de aanloop naar de opleiding heb ik doodsangsten uitgestaan, maar ik heb er toch voor gekozen. Het is een keuze voor leven gebleken”
[/fusion_builder_container